Omdat bij ondernemen 1.001 vragen rijzen, biedt deze databank u meer dan 26.000 zakelijke adviezen in 15 rubrieken.

Aanbevolen adviezen

VAR

Kunt u nog een zzp’er inhuren?

Nu de VAR niet meer bestaat, vragen veel ondernemers zich af of zij nog wel een zzp’er kunnen inhuren voor bijvoorbeeld de vervanging van een zieke werknemer. Wat is nu de stand van zaken?

Meest gelezen adviezen

JAARREKENING

Kleine BV of micro-BV?

Een abonnee stelde onlangs de vraag welke criteria er gelden voor een ‘kleine BV’ en welke voor een ‘micro-BV’. Stel dat zijn BV voldoet aan de criteria voor een micro-BV, welke gevolgen heeft dat dan voor de jaarrekening van zijn BV?

LOONHEFFINGEN

Nieuwe werknemer, waar moet u voor zorgen?

Als u een nieuwe werknemer aanneemt, heeft u voor de loonbelasting een paar identificatieverplichtingen. In loonvakbladen sprak men onlangs over het kopiëren van de achterzijde van het ID-bewijs. Hoe zit het ook alweer precies?

AFTREKPOST

Is het eigen risico van uw zorgverzekering aftrekbaar?

Een abonnee meldde zich met de vraag of hij zijn eigen risico als zorgkosten kon aftrekken? Dat eigen risico bestaat immers uit ziektekosten die dus niet vergoed worden. ‘Hoe zit dat fiscaal?’, vroeg hij zich af.

LOONHEFFING

Loonheffing verhalen op zzp’er?

Zorg bij het werken met zzp’ers voor naleving van de modelovereenkomst. Gebeurt dit niet, dan moet u alsnog loonheffing betalen. Kunt u dat nog verhalen?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST

Wat zijn de ‘redelijke ontslaggronden’?

In de wet staan de ‘zeven gronden’ op basis waarvan een werknemer kan worden ontslagen. Wat nu als u een werknemer wilt ontslaan wegens een andere reden? Biedt de ‘vangnetbepaling’ dan uitkomst?

Meest recente adviezen

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER

Regeling aanwijzing DGA aangepast

Bent u DGA (met een holding-BV) met een deel van het belang in een BV waarin ook anderen deelnemen? Is er onlangs niet iets gewijzigd in uw verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen (werkloosheid en ziekte)?

RECHT

Factuurfraude, voor wiens risico komt dat?

Stel, u stuurt een factuur, maar uw klant betaalt niet. Als u bij hem informeert, blijkt dat de factuur wel is ontvangen, maar dat daarop een ander bankrekeningnummer stond: factuurfraude. Uw klant heeft aan de fraudeur betaald. Wat nu?

BTW

Btw-fout, wat nu met uw factuur?

Alle btw die in rekening is gebracht, moet aan de fiscus worden afgedragen. Wat nu als u te veel btw op uw factuur vermeldde?

BTW

Creditnota leidt niet tot btw-teruggaaf

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over een verzoek om btw-teruggaaf omdat een betaling niet is en niet zal worden ontvangen.

BELASTINGEN - BOETES

Rechter milder dan fiscus bij te late betaling

Als ondernemer weet u dat u op tijd uw belastingen moet betalen. Doet u dat niet, dan kunt u een boete verwachten. De rechter heeft onlangs de regels hieromtrent verduidelijkt. Wat betekent dit in de praktijk?

Geactualiseerd op: 23.08.2016

Meer van Indicator

indicator