Omdat bij ondernemen 1.001 vragen rijzen, biedt deze databank u meer dan 26.000 zakelijke adviezen in 15 rubrieken.

Aanbevolen adviezen

FISCOTIP

Betaal dividend dit jaar wat later uit

Als u aan uzelf dit jaar nog een leuk dividend laat uitkeren, betaalt u minder belasting in box 2. Zorg er dan echter wel voor dat dit voordeel niet goeddeels verloren gaat via de extra belastingheffing in box 3. Hoe voorkomt u dit?

AUTO VAN DE ZAAK

Gefeliciteerd met uw nieuwe auto!?

Als u in de loop van het jaar een nieuwe auto van de zaak krijgt, kan dit erg onvoordelig uitpakken als een van de auto’s (bijna) niet privé is gebruikt. Hoe zit dat?

Meest gelezen adviezen

IN DE PIJPLIJN

Belastingplan 2020, wat moet u daarvan weten?

PERSONEEL

Dit jaar een onbelaste bonus?

Misschien wilt u tegen het einde van het jaar uw werknemers of uzelf als directeur-grootaandeelhouder wel een leuke bonus geven. Dat kan soms onbelast, mits u zich aan de voorwaarden houdt. Welke zijn dat? Waar moet u op letten?

BTW - AUTO VAN DE ZAAK

Btw privégebruik auto van de zaak aftrekbaar van winst!

Als ondernemer moet u over een ter beschikking staande auto de bekende bijtelling aftikken. Daarnaast is vanwege het privégebruik niet alle btw aftrekbaar. Maar is deze btw wel aftrekbaar van de winst? Wat vond de rechter?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP

“Kan ik als dga ook eens wat minder salaris opnemen?”

Als uw horecabedrijf in een BV zit, bent u fiscaal verplicht een bepaald loon op te nemen. “Moet dat ook als het financieel slecht uitkomt?”, vroeg een lezer ons? Zijn er andere manieren om het gebruikelijk loon te drukken?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER

Verkoopwinst BV-aandelen, wanneer fiscaal afrekenen?

“Deal!” U schudt de koper de hand en u heeft de aandelen van uw BV verkocht. De notariële akte van de aandelenoverdracht passeert echter pas in 2020. Wanneer komt de Belastingdienst de box 2-heffing dan innen?

Meest recente adviezen

IN DE KIJKER

Vergunningvrij bouwen, hoe zit het ook alweer?

Stel, een kandidaat-koper van een woning die u in de verkoop heeft, wil de woning uitbreiden of een dakkapel plaatsen. Hij vraagt u of hij daarvoor een omgevingsvergunning nodig heeft. Waar kunt u hem op wijzen?

APPARTEMENTSRECHTEN

Een slapende VvE, wat moet u daarmee?

Bij veel appartementencomplexen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) niet actief. Dat kan zowel de koper als de verkoper (veel) geld kosten. Wat houdt een slapende VvE (nu ook alweer) in? Wat moet u daar als makelaar mee?

BTW-AANGIFTE

Denk aan privégebruik 2019 in de laatste btw-aangifte

Als u goederen of diensten deels privé gebruikt, mag u niet alle btw aftrekken. Hoe bepaalt u hoeveel btw u wel kunt aftrekken en hoe kunt u dit achteraf corrigeren? Waar moet u over communiceren met uw boekhouder?

TAXATIE

Taxateur op de zwarte lijst, mag dat wel?

Bij de rechter speelde er onlangs een procedure over een bank die weigerde om de taxatierapporten van een taxateur te accepteren. De bank deed hierbij een beroep op contractvrijheid. Kan dit zomaar? Wat besliste de rechter?

Geactualiseerd op: 21.11.2019

Meer van Indicator

indicator