Omdat bij ondernemen 1.001 vragen rijzen, biedt deze databank u meer dan 26.000 zakelijke adviezen in 15 rubrieken.

Aanbevolen adviezen

FISCALE WINST

Let op bij het afsluiten van een stakingslijfrente!

Bij het staken of overdragen van een onderneming is er inkomstenbelasting verschuldigd over de stakingswinst. Om belastingheffing te voorkomen, wordt er vaak een stamrecht bedongen. Hoe kiest u dan het juiste product?

FISCOTIP

Vermogen slim verpakken en daarna overhevelen

Als u geld nalaat of schenkt aan uw kinderen, bedraagt de belastingdruk (afgezien van vrijstellingen) 10 tot 20%. Voor andere begunstigden kan deze oplopen van 18 naar 40%. Wat kunt u doen om deze belastingdruk een stuk te matigen?

Meest gelezen adviezen

AUTO VAN DE ZAAK

Is een elektrische auto nog voordelig?

Er gaat de komende jaren flink wat veranderen in de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s. Is het dan nog wel een goed idee om een elektrische auto te kopen?

AUTO VAN DE ZAAK

Stel, u gaat voor een bestelauto, waar moet u op letten?

Een collega van u was het zat om voor zijn inkopen en catering steeds weer zijn onhandige personenauto te gebruiken. Dus wil hij een bestelauto, die hij niet privé zal rijden. “Waar moet ik op letten en zijn er nog tips?”, vroeg hij aan ons ...

BELASTINGCONTROLE

Zijn uw kosten wel zakelijk?

Als ondernemer kunt u uw zakelijke kosten ten laste van de winst brengen. Wat nu als de inspecteur de zakelijkheid van uw kosten betwijfelt? Wie heeft dan de bewijsplicht en hoe voldoet u eraan? Wat besliste de rechter onlangs nog?

PRIVÉ

Lenen binnen de familie

Als een familielid van u krap bij kas zit of een nieuwe woning wil financieren, kunt u overwegen een lening te verstrekken. Waar moet u fiscaal op letten bij een dergelijke lening binnen de familie?

LOON DGA

Hoeveel loon voor u als DGA en uw meewerkende partner?

De directeur-grootaandeelhouder en diens meewerkende partner moeten een zgn. ‘gebruikelijk salaris’ uit de BV krijgen. Dat dat nog niet zo eenvoudig te bepalen is, blijkt uit de praktijk. Als u een horeca-BV heeft, hoe berekent u dat dan?

Meest recente adviezen

BESLOTEN VENNOOTSCHAP

Moet aandelenkoper ondanks kwijting toch bijbetalen?

Als in de overdrachtsakte staat dat de verkoper kwijting verleent voor voldoening van de koopprijs, kan hij daar dan nog op terugkomen? Wat als achteraf blijkt dat de berekening van de koopprijs niet klopt? Wat heeft de Hoge Raad beslist?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER

De studiekosten van uw kind op de BV

Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is gelukkig in veel gevallen studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat na afloop wel voor een studieschuld. Is het mogelijk om vanuit uw BV uw kind tegemoet te komen in de studiekosten?

BETALINGSVERKEER

Sneller betaald krijgen met een betaalverzoek

Wellicht kent u de betaalverzoeken (zoals via Tikkie) reeds van een etentje met vrienden of van tv, waarmee de rekening gedeeld kan worden. Dergelijke betaalverzoeken kunt u ook naar uw gasten sturen. Wat komt daarbij kijken?

BTW

Reisbureauregeling, maar dit is toch geen reisje?

Bij de reisbureauregeling denkt u wellicht aan organisaties die volledig verzorgde internationale reizen organiseren. Niet aan het enkele in- en doorverkopen van busvervoer of een vakantiehuis, of mist u iets? Waar raakt die de horeca dan?

PRIVACYWETGEVING

Zwarte lijst samenstellen vereist wel enige kennis ervan

U en uw collega’s in de buurt zijn een aantal lastpakken helemaal zat. Zulke gasten zorgen voor overlast en betalen niet of slecht. U overweegt een zwarte lijst samen te stellen. Mag dat zomaar? En waarom is dat geen sinecure?

Geactualiseerd op: 17.10.2018

Meer van Indicator

indicator