Omdat bij ondernemen 1.001 vragen rijzen, biedt deze databank u meer dan 26.000 zakelijke adviezen in 15 rubrieken.

Aanbevolen adviezen

BTW

6 of 9% btw, houd het simpel!

Het wetsvoorstel om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9% per 1 januari 2019 is ingediend. Er is nu meer zekerheid over de overgangsperiode.

INKOMSTENBELASTING

Fiscaal in de penarie door lager rentetarief hypotheek

De rentevastperiode van de hypotheek van uw collega was verlopen. Nieuwe afspraken en minder rentelasten zorgden voor blijheid. Totdat hij inkomstenbelasting en toeslagen moest gaan terugbetalen. Hoe kon het zo onverwacht misgaan?

Meest gelezen adviezen

AUTO VAN DE ZAAK

Is een elektrische auto nog voordelig?

Er gaat de komende jaren flink wat veranderen in de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s. Is het dan nog wel een goed idee om een elektrische auto te kopen?

AUTO VAN DE ZAAK

Per 2019 geen 0% bijtelling privégebruik meer!

LOON DGA

Hoeveel loon voor u als DGA en uw meewerkende partner?

De directeur-grootaandeelhouder en diens meewerkende partner moeten een zgn. ‘gebruikelijk salaris’ uit de BV krijgen. Dat dat nog niet zo eenvoudig te bepalen is, blijkt uit de praktijk. Als u een horeca-BV heeft, hoe berekent u dat dan?

FISCOTIP

Belastingvrij naar het wintersportgebied

Als uw bedrijf over een bestelauto beschikt, geldt voor privégebruik gewoon de bijtelling. Als u het echter slim aanpakt, dan kunt u de auto rond de kerst toch 1.000 km privé gebruiken, zonder bijtelling en zonder rittenregistratie. Hoe zit dat?

PERSONEEL

Loop in 2018 geen WKR-voordeel mis

In de praktijk zien we dat niet alle werkgevers optimaal gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR). Loopt u hier in 2018 wellicht ook voordeel mis?

Meest recente adviezen

PATIËNTENRECHTEN

Toestemming voor overschrijven naar andere huisarts?

De ouders van Lisa van 11 zijn gescheiden. Ze hebben allebei gezag. Wat vond de tuchtrechter van de klacht van de vader tegen de huisarts die weigerde Lisa over te schrijven en de huisarts die geen inzage gaf in haar dossier?

CONTRACT EN VOORWAARDEN

Digitaal contracteren, wat zijn de mogelijkheden?

Er worden steeds minder brieven verstuurd en ook de fax is inmiddels (bijna) een museumstuk. Maar hoe zit het dan met contracten? Is digitaal contracteren altijd mogelijk en hoe zit het dan met de ‘vereiste’ handtekening?

DGA

Wordt de schuld aan uw BV (straks) een probleem?

De fiscus treedt in de handhavende sfeer al jaren op tegen te hoge schuldposities van DGA’s bij hun BV. Wordt het straks spannender voor u en uw BV door de in de miljoenennota aangekondigde nieuwe regels?

PERSONEEL

Negatief loon, wat is dat eigenlijk?

In de relatie werkgever-werknemer kan er een terugbetalingsverplichting voor de werknemer ontstaan. De terugbetaling is aftrekbaar van het inkomen van de werknemer. Waarom besliste de rechter onlangs dat aftrek niet mogelijk was?

AUTO VAN DE ZAAK

Heeft de trekhaak invloed op de bijtelling?

Uw auto van de praktijk kunt u opleuken met tal van accessoires, van audio-installatie tot spoiler. Hebben deze invloed op de bijtelling? Wat nu als ze zijn aangeschaft voor privégebruik (bijv. een fietsendrager voor de vakantie)?

Geactualiseerd op: 16.11.2018

Meer van Indicator

indicator