Omdat bij ondernemen 1.001 vragen rijzen, biedt deze databank u meer dan 26.000 zakelijke adviezen in 14 rubrieken.

Aanbevolen adviezen

INKOMSTENBELASTING

Huuropbrengsten in box 1 of box 3?

Bij de huidige woningschaarste is met de verhuur van woningen best goed te verdienen. Maar zijn dergelijke opbrengsten nu belast in box 1 of in box 3? Waar hangt dit van af en hoe oordeelde de rechter onlangs?

SUCCESSIEPLANNING

Hogere overbedelingsschuld bij tweede overlijden

Bij het overlijden van een ouder verkrijgen de kinderen vaak een vordering op de langstlevende ouder, welke pas opeisbaar is bij het tweede overlijden. Deze vordering kan bij het tweede overlijden hoger gewaardeerd worden. Hoe zit dit?

Meest gelezen adviezen

AUTO VAN DE ZAAK

Kan de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak meer dan 22% bedragen?

Indien u als directeur-grootaandeelhouder of als een werknemer met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet er een bijtelling worden berekend. Meestal is dit 22% van de cataloguswaarde van de auto, tenzij ...

AUTO KOSTENAFTREK

Btw over privégebruik is aftrekbaar als kosten

ADMINISTRATIE

Voorjaarsschoonmaak administratie

Zoals bekend, bent u als ondernemer wettelijk verplicht uw administratie te bewaren. Een veelgestelde vraag is hoelang u uw spullen moet bewaren.

AFSCHRIJVING

Afschrijving bedrijfspand 2024 aangepast

De afschrijving op bedrijfspanden is per 2024 gewijzigd als gevolg van het Belastingplan 2024. Waar moet u rekening mee houden dit jaar?

REISKOSTENVERGOEDING

Werknemer die vanuit campingverblijf naar werk rijdt, is dat woon-werkverkeer en dus onbelaste reiskostenvergoeding?

De kennisgroep van de Belastingdienst kwam onlangs met een standpunt inzake woon-werkverkeer als de werknemer vanuit de camping naar zijn werk reist ...

Meest recente adviezen

BTW

Btw verlegd en opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden

Er bestond al enige tijd onduidelijkheid over de opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden in situaties waarin een natuurlijk persoon werkzaamheden verricht had en daarvoor een factuur met btw verlegd uitreikte (hierna: btw-verlegd situaties).

ARBEIDSVOORWAARDEN

Op de juiste wijze een eenzijdige wijziging doorvoeren in de arbeidsvoorwaarden

Verschillen in arbeidsvoorwaarden kunnen na verloop van de jaren voorkomen. Dit terwijl uniforme arbeidsvoorwaarden wenselijk zijn. Hoe krijgt u dit gemakkelijk gelijk? Is toestemming van de werknemer altijd vereist?

PENSIOEN

Werknemer vordert deelname RVU in cao, maar vangt bot bij de rechter

Een werknemer wil deelnemen aan de Regeling Vervroegde Uittreding. Waarom wees de rechter zijn eis af? Wat moet u weten?

PRIVÉ

Geen erfbelasting na aangaan huwelijkse voorwaarden

Het aangaan van huwelijkse voorwaarden is geen schenking en leidt ook niet tot de heffing van erfbelasting. Dat is volgens de Hoge Raad slechts anders als er sprake is van fraus legis. Wanneer is dat het geval? Wat speelde er?

PERSONEELSBELEID

Haal schulden van uw werknemer uit de taboesfeer

Medewerkers met schulden zijn minder productief en in veel gevallen frequenter en lang(er) ziek. Hoe kunt u als werkgever, los van de menselijke maat, medewerkers met financiële sores ondersteunen?

Geactualiseerd op: 30.04.2024

Meer van Indicator

indicator